22. helmikuuta 1940
Kovasta yrityksestä huolimatta vihollinen ei päässyt läpi Kämärän tien suunnassa. Varusmiespalvelusta tositoimiin siirtyneet 3.Pr:n ja 1.Pr:n joukot pitivät asemansa Leipäsuolta Mustalammen tasalle. Tarkan tykistötulen tukemana ne ovat viime päivinä torjuneet 20-30 hyökkäysvaunun läpimurtoyritykset.
Helpomman vastustuksen vihollinen on tajunnut saavansa Näykkijärven suunnasta. Helmikuun 19. päivänä puolen päivän aikaan vihollinen hyökkäsi Perojoen länsilaitaa pohjoiseen 30 hyökkäysvaunun tukemana. Osa vaunuista pääsi murtautumaan asemien läpi ja etuasemassa ollut tykistöpatterin tuliasema tuhoutui. Illalla Mustalammen alueella asemien läpi tunkeutui vielä 18-20 vaunua. Vihollisen jalkaväki ei seurannut mukana, mutta läpimurtautuneita hyökkäysvaunuja ei saatu tuhottua.
Iltapäivällä 20. helmikuuta vihollispanssarit liikkuivat jo Pien-Peron länsipuolella. Asemien sisässä oli jo 38 hyökkäysvaunua). Tilanne JR 62:n lohkolla Mustalammen-Pien-Peron alueella on sekava (ks. kartta Torjuntataistelut Näykkijärven ja Perojoen välillä 20.2). Eilen aamuyöstä JR 62:n oli jättävä Pien-Peron eteläpuolinen alue ja se kokosi hajallaan olevat joukkonsa iltapäivällä Vääräkosken kaakkoispuolelle.
Pakkanen on koko helmikuun ajan pysytellyt -20° ja -30° välillä ja verrattain kirkas sää on vaikeuttanut omien joukkojen siirtoa. Eilen aamupäivällä pakkanen kuitenkin laski -11°C:een ja iltapäivällä puhkesi kova lumimyrsky. Pilvinen sää ja lumisade ovat jatkuneet, mikä on estänyt vihollisen toiminnan. Lumen syvyys on lähes metri.
JR 62:n joukkojen kokoamiselle ja vetäytymiselle säänmuutos oli onneksi. Myös JSP:lle, joka onnistui omin voimin vetäytymään saarroksista Perojoen yli itään 3.Pr.n lohkolle.
Viime päivien rajuista hyökkäyksistä huolimatta JR 13 ja JR 14 ovat pystyneet pitämään asemansa Näykkijärven itäpuolella. Rintamalinjat ja joukkojen sijoitukset ovat illan suussa kartan Tilanne Näykkijärven ja Perojoen välillä 22.2. mukaiset.
heikkisakari.heikkila says:
Suurhyökkäyksen jatkuessa keskitettiin Länsi-Kannakselle lisää joukkoja: 21. divisioona ja 23. divisioona. Nämä divisioonat olivat kenttäarmeijan perustamisen jälkeen ylijääneestä henkilöstöstä perustettuja yhtymiä, joten määrävahvuuksiin ei puolustusvoimien kalustopulasta johtuen päästy edes siinä määrin kuin varsinaisen kenttäarmeijan osalta.
Kun sotakokemus vielä puuttui, ei näiden yksiköiden heittäminen rintamavastuuseen johtanut hyvään tulokseen. 17. helmikuuta JR 62 lakosi Kilteen länsipuolen asemasta ja päästi vihollisen Kämärän asemalle. Yhtä heikko tulos oli nyt Perojoen taisteluissa.
heikkisakari.heikkila says:
Kuten kartasta https://ujd.udn.mybluehost.me/torjuntataistelut-naykkijarven-ja-perojoen-valilla-20-2/ näkyy antoivat Perojoen itäpuolella olevat I/1.Pr ja III/1.Pr apuaan JR 62:lle. Kansa Taisteli -lehdessä on kuvaus pst-ryhmän retkestä hyökkäysvaunujen tuhoamiseksi Pien-Peron alueella https://ldf.fi/corsproxy/kansataisteli.sshs.fi/Tekstit/1973/Kansa_Taisteli_03_1973.pdf#page=22.
Perojoen “länsirannan” takaisinvaltausta yritettiin, mutta huonoin tuloksin. Ainostaan JP 2 onnistui valtaamaan asemat Mustalammen ja Perojoen välissä (ks. https://ujd.udn.mybluehost.me/tilanne-naykkijarven-ja-perojoen-valilla-22-2/). Puolustuksellisesti aika hankalat asemat kahden tulen välissä!