Lomautettu toistaiseksi


Heikin sota on ohi. Puolustusasemien rakentaminen Lappeenrannan länsipuolelle jatkui huhtikuun lopulle saakka ja III/3.Pr pataljoona palasi Pohjan Rykmenttiin Kuopioon. Heikki sai 29.4.1940 sotilaspassinsa ja siihen liitteen osallistumisesta talvisotaan enteellisin merkinnöin: ”Lomautettu toistaiseksi”.

Heikin sotapolkua seuratessa olen monta kertaa päätynyt pohtimaan yksittäisen sotilaan selviytymistä tapahtumien kulussa. Kuinka paljon siihen on vaikuttanut sattuma eli ”kohtalon sormi”, oma ja esimiesten sotilaallinen taito, oma ja esimiesten kunnian tavoittelu tai vastaavasti omien säästämishalu jne.? Esimerkkejä näistä kaikista on helppo löytää talvisodastakin:

Turun sotilasläänissä perustettu 5.D ryhmitettiin puolustusasemaan sulkemaan ”Viipurin portti” Summajoesta Muolaanjärveen. Tämä ankarimpiin taisteluihin joutunut lohko oli alun perin suunniteltu Uudenmaan sotilaspiirin perustamalle 4.D:lle. 5.D joutui sen kuitenkin miehittämään, kun se oli nopeampi liikekannallepanossa.

III/3.Pr oli väliasemassa ratkaisevassa paikassa sulkemassa Kämärään johtavan tien. Tiukan vastuksen huomattuaan vihollinen käänsi päävoimansa pohjoiseen kenttätäydennysjoukoista muodostetun 23.D:n alueelle. Vastaavanlainen tilanne oli taka-asemassa. III/3.Pr komennettiin suorastaan ärsyttämään vihollista, kun sen joukkoja siirtyi asemien editse länttä kohti 23.D:n puolustuksen murruttua Talissa.

III/3.Pr:n rooli oli sodan alkuvaiheessa viivytysasemien rakentaminen, partiointi ja vastahyökkäykset läpimurtojen tapahduttua.  Se oli sodanjohdolta varmaan tietoinen päätös. Olivathan PohjR:n varusmiespalveluksesta komennetut sotilaat ”miehiä parhaassa iässä”, useimmat maa- ja metsätöiden karaisemia, hiihtotaitoisia suojeluskuntalaisia. (Jatkosodan hyökkäysvaiheessa monet III/3.Pr:n miehistä, kuten Heikki, palvelivat Kevyt Osasto 5:ssä.) Hälytyksiä läpimurtoihin tuli, mutta etulinjassa olevat yksiköt selvittivät ne usein itse tai rintamalinjaa vedettiin taaksepäin.

Sotapäiväkirjan pito on toinen kysymys, johon kaipaisin vastausta: oliko siihen ohjesääntöä talvi- ja jatkosodassa ja millaisen opastuksen nykyupseerit siihen saavat? Talvisodan sotapäiväkirjojen laatu vaihtelee laidasta laitaan ja onko niitä aina pidettykään. Esimerkiksi III/3.Pr:n 7. komppanian sotapäiväkirja on hyvin lyhytsanainen, 8. komppanialla jo melko informatiivinen ja 9. komppanian sotapäiväkirjaa joko ei ole ollenkaan pidetty tai se on hukattu.

Jälkipeliä ja oppimista varten sotapäiväkirjaan olisi hyvä kirjata myös miehistön tunnelmia. (Sellaisiakin olen talvisodan sotapäiväkirjoissa nähnyt.) Johtaako juuri jälkipelin pelko niukkaan tietojen kirjaamiseen, tosiasioiden vähättelyyn, liioitteluun jopa niiden vääristelyyn.

Nyt on näillä sivuilla jälkipelin aika!

Tilaa blogi sähköpostiisi

Kirjoita sähköpostiosoite, jolla tilaat ilmoitukset blogin päivityksistä.

Liity 11 tilaajien joukkoon